طبق قوانین جدید پروژههای ساختوساز، ساختمانهای چندطبقه باید بر اساس ارتفاع، زیربنا و نوع کاربری، سیستم آتش نشانی را نصب کنند تا تاییدیه پایانکار ساختمان را دریافت کنند. پمپ آتش نشانی یکی از اجزای اصلی در سیستم اطفاء حریق ساختمان است که نصب و استفاده از آن برای شرایط اضطراری، ضوابط و نکات خاصی دارد.
استفاده از پمپ آب آتش نشانی در تمام ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری و تاسیسات صنعتی یک امر ضروری است. اگر به یک سیستم اطفاء حریق اثربخش نیاز دارید، باید از پمپ آتش نشانی جهت تامین آب کافی استفاده کنید. برای این منظور نیز باید طبق پیشنیازهای هر ساختمان پمپ مناسب را انتخاب کنید. با ما همراه باشید تا نکات مهم در استفاده از پمپ آب اطفاء حریق را بررسی کنیم.
پمپ آتش نشانی خانگی
پمپهای آب خانگی برای افزایش فشار آب ساختمانها مورداستفاده قرار میگیرند. وظیفه این پمپها افزایش فشار آب در سیستم شیر آتش نشانی است. درصورتیکه در مواقع آتشسوزی جریان آب کافی برای سرکوب کردن آتش وجود نداشته باشد، عملیات اطفاء حریق ناموفق بوده و خسارات جانی و مالی بیشتری به وجود میآید؛ به همین خاطر است که طبق قوانین جدید سازمان آتش نشانی، استفاده از پمپ آب خانگی مناسب بهعنوان یکی از اجزای مهم سیستم آتش نشانی برای دریافت تاییدیه آتش نشانی ساختمانهای چندطبقه ضروری است. این پمپها با تامین آب کافی، اثربخشی سیستم اطفاء حریق را افزایش میدهند. این پمپها بر اساس دبی موردنیاز سیستم و فشار موردنیاز آب، بهخصوص در طبقات بالای ساختمان و دورترین مصرفکننده انتخاب میشوند.
چگونگی محاسبه پمپ آتش نشانی ساختمان
ظرفیت آبدهی پمپهای آتش نشانی بر اساس فاکتورهای مختلفی مشخص میشود. درصورتیکه طبق توان الکتریکی الکتروموتور، پمپ را انتخاب کنید، به عملکرد مناسبی در استفاده از آن نمیرسید. این نحوه سنجش از نظر سازمان آتش نشانی غیراصولی است. در ادامه، نکاتی که در استفاده از این پمپها در سیستم اطفاء حریق ساختمان موردتوجه قرار میگیرند را بررسی میکنیم.
-
هر سیستم اطفاء حریق آبی باید دو پمپ اصلی داشته باشد. درواقع، یک پمپ باید رزرو باشد و هر یک از این دو باید از ظرفیت کافی برای تامین آب سیستم آتش نشانی برخوردار باشند. درصورتیکه پمپ اول از کار بیفتد، پمپ دوم بهصورت خودکار وارد مدار میشود.
-
دبی پمپ اصلی و پمپ رزروشده در سیستم آتش نشانی آبی باید کمتر از جریان خروجی از یک شیر آتش نشانی یا همان شیر اسپرینکلر باشد. البته، حداقل ظرفیت آبدهی این پمپ باتوجهبه کلاس ساختمان مشخص میشود.
-
پمپ آتش نشانی خانگی باید علاوهبر تامین انرژی توسط سیستم برق شهری، به سیستم برق اضطراری یا همان دیزل ژنراتور نیز دسترسی داشته باشد.
-
پمپهای آب آتش نشانی و سایر تجهیزات مربوط به آن مانند پنل کنترل یا منبع تغذیه باید در برابر هر نوع شرایط مخرب محیطی مانند حرارت زیاد، آبگرفتگی، یخزدگی و سایر آسیبهای فیزیکی محافظت شوند.
-
نصب پمپهای سیستم اطفاء حریق در کنار تجهیزات توزیع آب آشامیدنی ساختمان مانعی ندارد، اما اگر پمپ در قسمتی از ساختمان نصب میشود که احتمال آتشسوزی در آن وجود دارد، باید فضای نصب پمپ با مصالح مقاوم و ضد حریق از سایر قسمتهای ساختمان جدا شود.
-
باید برای نصب پمپ آتش نشانی فضای مناسب با ابعاد کافی را در نظر بگیرید. این فضا باید به تهویه مناسب مجهز باشد. برقرسانی به پمپ نیز باید توسط فیوز مخصوص آتش نشانی انجام شود.
-
امکان نصب مخزن ذخیره آب برای پمپ آب اطفال حریق بهصورت مدفون در زمین یا نصب روی بام، داخل موتورخانه و پمپ خانه یا قسمتهای دیگر ساختمان مانعی ندارد، مهم آن است که امکان بررسی وضعیت مخزن ازلحاظ میزان ذخیره آب و یا نیاز به تعمیرات وجود داشته باشد.
-
برای اینکه کارایی و راندمان پمپهای آب آتش نشانی افزایش پیدا کند، باید از انشعابات و اتصالاتی استفاده کنید که هیچ نوع آلودگی احتمالی را به مخزن وارد نکنند. لوله مکش نیز باید طوری طراحی شود که جریان آب داخل مخزن هنگام مکش مغشوش نشود.
مواردی که بررسی کردیم، درواقع نکات مهم در نصب و اجرای سیستم اطفاء حریق در ساختمانهای مختلف است. درصورتیکه هر یک از این نکات بهدرستی رعایت نشود، سیستم آتش نشانی عملکرد مناسبی در مواقع اضطراری ارائه نمیدهد. تمامی ضوابط اطفاء حریق ازجمله نصب و اجرای شیرهای آتش نشانی، انتخاب درست سایز لولههای سیستم، طراحی جعبههای آتش نشانی و جانمایی آن و سایر قوانین کلی مربوط به دستهبندی ساختمانها و سیستمها برای دریافت تاییدیه آتش نشانی از سازمان مربوطه ضرورت دارد. تمامی این مؤلفهها بهمنظور حفاظت ساختمان و ساکنین آن در برابر حریق لحاظ شدهاند.
انواع پمپ آتش نشانی
این نوع پمپ در انواع مختلف دو مکشه، عمودی یا خطی، سانتریفیوژ افقی، توربین و پرتابل وجود دارد که همگی در برابر آتش مقاومت بسیار بالایی ارائه میدهند. آنچه در طراحی و تولید این پمپها موردتوجه قرار میگیرد، استاندارد ایمنی آتش نشانی nfpa است. این استاندارد سختگیرانه جهانی که در تولید پمپهای آتش نشانی لحاظ میشود، از بروز هر نوع مشکل در کارکرد پمپها جلوگیری میکند. هزینه خرید پمپ یک فاکتور مهم انتخاب پمپ اطفاء حریق مناسب برای ساختمان است.
برای اینکه بتوانید پمپ مناسبی را انتخاب کنید که علاوهبر هزینه مناسب و مقرونبهصرفه، عملکرد و راندمان مناسبی داشته باشد و آب را با فشار زیاد به طبقات بالا برساند، باید یک مرجع تخصصی و معتبر را انتخاب کنید. در این صورت میتوانید از خدمات مشاوره آن برای انتخاب این تجهیزات اطفاء حریق متناسب با کاربری، زیربنا و تعداد طبقات ساختمان استفاده کنید.
جمعبندی
در این مطلب، چند نکته مهم درمورد پمپ آتش نشانی و سیستم اطفاء حریق ساختمان را بررسی کردیم. نصب سیستم اطفاء حریق مناسب و توجه به ضوابط مرتبط با شبکههای آتش نشانی ازجمله پمپهای آب، مخزن آب، لولهکشی، جعبههای آب آتش نشانی در طبقات مختلف و پارکینگها به یک امر ضروری تبدیل شدهاست. تمامی پروژههای ساختمانی باید برای اخذ تاییدیه پایان کار ساختمان این سیستم آتش نشانی را نصب کنند. در اجرای این سیستمها نکات مهم بسیاری لحاظ میشود که به چند مورد از آن اشاره کردیم.
در نظر داشته باشید که علاوهبر نصب اصولی سیستمهای اطفاء حریق، نگهداری درست از آن نیز اهمیت زیادی دارد. به دلیل کارکرد کم پمپهای آب آتش نشانی خطر گیرپاژ این تجهیزات وجود دارد؛ به همین خاطر باید امکان استارت دورهای پمپها وجود داشته باشد تا از این مسئله جلوگیری شود. درنهایت، بهتر است یک مرجع تخصصی و معتبر را برای خرید پمپ و اجرای اصولی آن در ساختمان خود انتخاب کنید.
579