کلیه افرادی که در زمینه فتوشاپ و سه بعدی مانند معمار، دانشجوی معمار، ادیتور و… مشغول به فعالیت هستند، با کلمه رندر آشنایی دارند. رندر در معماری یکی از خدمات کاربردی است که با استفاده از آن میتوانید خروجی بهتری داشته باشید. اگر معمار یا دانشجوی معماری هستید یا که در زمینه فتوشاپ فعالیت میکنید، آشنایی با رندر در معماری و خدمات آن برای شما بسیار مهم و کاربردی است. اما رندر در معماری چیست؟ چه زمانی باید رندر بگیریم؟ برای اینکه بتوانید به این سوالات پاسخ دهید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
رندر چیست؟
رندر عبارت است از فرایند تصاویر مدلهای دو بعدی و سه بعدی که به وسیله کامپیوتر طراحی و تولید میشوند. رندر دارای اطلاعات مختلفی مانند رنگ، نور، متریال و… است به واسطه این موارد با صرف زمانی از مدلهای سه بعدی و دو بعدی خروجی میگیرد.
آشنایی با مفهوم رندر در معماری
رندر در معماری اهمیت زیادی دارد و استفاده از آن برای معماران قبل از ساخت سازه و بنا امری مهم و ضروری است. هدف استفاده از رندر در معماری را میتوان این گونه بیان کرد که قبل از ساخت ساختمان، یک تصویر همه جانبه از ساختمان طراحی میشود تا قبل از ساخت صحت و کیفیت ساختمان مورد بررسی قرار گیرد و هر گونه مشکلی که وجود داشته باشد رفع شود. رندر در معماری به معماران و طراحان ساختمان کمک زیادی میکند؛ زیرا به صورت سه بعدی و همه جانبه ساختمان و سازه را تحلیل میکنند تا در زمان ساخت نقصی وجود نداشته باشد. رندر علاوه بر اینکه در معماری کاربرد دارد، همچنین در موارد مختلفی مانند ساخت انیمیشن نیز به کار برده میشود. طراح انیمیشن قبل از ساخت میتواند تصویر همه جانبه انیمیشن را طراحی و تحلیل کند. رندرهای معماری دارای تصاویر روشن با وضوح بالا هستند که عرصه رقابت را برای طراحان ایجاد کرده است.
بررسی کاربردهای رندر
برخی از کاربردهای رندر را میتوان در موارد زیر مورد بررسی قرار داد:
• املاک
یکی از کاربردهای رندر برای مشاورین املاک است، آنها به وسیله رندر میتوانند مشتریان زیادی جذب کنند. مشاورین املاک با استفاده از رندر میتوانند طرحهای مختلف ساختمانها را به همراه میزان نورپرداری، رنگ ها، بافتها و… طراحی کنند و بخشهای مختلف منازل مانند آشپزخانه، محل قرار گیری مبل ها، نشیمن، پنجرهها و... را به صورت سه بعدی طراحی کرده تا مشتری تمام جزئیات را ببیند و ترغیب به خرید شود. علاوه بر موارد گفته شده مشاورین املاک میتوانند فضای سبز ساختمان ها، منظره، میزان نور منزل، پارکینگ، دسترسی به مراکز خرید و... را نیز به صورت سه بعدی طراحی و تمامی جزئیات را در تصاویر خود قید کنند.
• شهرسازان
سازندگان و مدیران شهرها برای توسعه شهرها میتوانند از رندر در معماری نیز استفاده کنند، به صورتی که ترکیب سازههای جدید را با سازههای موجود به صورت سه بعدی ببینند و چگونگی طراحی آن را تحلیل کنند.
معرفی انواع رندر در معماری
رندر در معماری به صورت سه بعدی است و انواع مختلفی دارد که هر یک دارای کاربرد و مزیتهای منحصر به خود هستند. در این بخش به معرفی انواع رندر در معماری میپردازیم.
1- رندر فضایی
این نوع رندر برای زمانی که طراحان و معماران ساختمانی میخواهند ساختمان را از نمای بالا و بیرونی مشاهده کنند، مناسب است. رندر فضایی سازه و ساختمان را از نمای بالا نشان میدهد. یکی از مزیتهای این رندر تجسم بهتر ترکیب ساختمانهای جدید با ساختمانهای موجود است. همچنین با این رندر میتوانید بهترین چشمانداز را برای ساختمان و سازه انتخاب کنید.
2- رندر فضای خارجی
رندر خارجی، برای فضای خارجی ساختمان است و شامل قسمتهای مختلف مانند نمای خارجی ساختمان، پیاده رو، نرده ها، پنجره ها، درب ورودی، مردم، درختان و… میشود. این نوع رندر برای معماران و طراحانی که قصد راه اندازی و طراحی پروژه تازهای را دارند، مناسب است.
3- رندر داخلی
رندر داخلی از بهترین رندرها برای طراحی و مشاهده فضای داخلی ساختمانها است. این رندر فضای داخلی اتاق ها، کمد دیواری، درب ورودی، بالکن، آشپزخانه، نور، رنگ، بافت دیوارها را به صورت شفاف به همراه جزئیات کامل نشان میدهد. دقت داشته باشید هرچه توجه به جزئیات در طراحی فضای داخلی بیشتر، مشتری بیشتر جذب میشود و در زمان ساخت با مشکل کمتری مواجه خواهید شد. همچنین با نشان دادن طراحی داخلی با توجه به نظر مشتری میتوانید طراحی قسمتهای مختلف را تغییر دهید تا بنا به خواست مشتری طراحی شود.
4- رندر پلان طبقه
این رندر همان تصاویر دو بعدی است که فضای کلی ساختمان را نشان میدهد و افراد به واسطه آن میتوانند فضای ساختمان را برای چیدمان وسایل تجسم کنند. این نوع رندر برای آگاهی از اندازه و ابعاد فضای ساختمان کاربرد دارد و نمیتوان جزئیات زیادی را در آن مشاهده کرد.
5- رندر انیمیشن
در این نوع رندر انیمیشنهای سه بعدی از فضای ساختمان طراحی شدهاند و برای مشاورین املاک از گزینههای ایده آل محسوب میشوند. با این رندر به واسطه طراحی سه بعدی، میتوانند فضای داخلی آپارتمان با تمامی جزئیات را به مشتری نشان دهند یا به عبارتی مشتری را به صورت مجازی وارد ساختمان کنند تا به تمامی جزئیات دسترسی داشته باشد.
رندر در تری دی مکس چیه؟
رندر در تری دی مکس یا رندر چند مرحله یکی از بهترین روشهای حرفهای در حوزه گرافیک رایانهای است که خدمات ویژهای را به کاربران ارائه میدهد. از جمله مزایا و خدمات رندر چند مرحلهای عبارتند از:
• روی عناصر صحنه کنترل بیشتری خواهید داشت.
• کنترل بهتری روی جلوه نهایی صحنه خواهید داشت.
• روی تصویر نهایی میتوانید تغییرات لازم را به درستی انجام دهید.
• با سرعت زیاد و روش ساده میتوانید تصاویر را پویانمایی کنید.
• به صورت ساده میتوانید رنگها را مجزا رندر کنید و سپس رنگها را ترکیب نمایید.
چه زمانی باید در تری دی مکس رندر بگیریم؟
تری دی مکس نرم افزاری است که به وسیله آن میتوانید رندرگیری خوبی داشته باشید. روش رندر گیری در تری دی مکس با استفاده از پلاگینهای تری دی مکس مانند وی ری انجام میشود. گامهای موثر برای رندر گرفتن در تری دی مکس عبارتند از:
◘ تحلیل نقشهها و درک پروژه
در مرحله نخست قبل از شروع رندینگ باید اطلاعات کاملی درباره پروژه به همراه جزئیات کامل داشته باشید این اطلاعات شامل پلانهای طبقاتی، ارتفاع و… میشود. از این رو پیش از طراحی پروژه با مشتری در خصوص جزئیات و ایدههای مد نظر صحبت کنید.
◘ انتخاب نرمافزار
در گام دوم باید نرمافزار مناسب طراحی و ظرفیت کار خود را انتخاب کنید. نرمافزار تری دی مکس از بهترینها است و به راحتی میتوانید با آن کار کنید.
◘ مدلسازی سه بعدی
در گام سوم باید نقشه ساختمان مورد نظر را طراحی کنید که این نقشه شامل فضای کلی ساختمان مانند ارتفاع، پلانها و… میشود. دقت داشته باشید هر چه جزئیات در طراحی شما بیشتر باشد، تصاویر سه بعدی نیز واقعیتر خواهند بود.
◘ ساخت تکسچر
در گام چهارم پس از اینکه تصاویر و مدلسازی را کامل کردید، باید تکسچر و متریال را برای واقعیتر شدن مدلها اعمال کنید. این تکسچر و متریال میتواند شامل موارد مختلفی از جمله یکپارچهسازی مبلمان شود.
◘ نورپردازی
نورپردازی اصولی یکی از مهمترین بخشها در رندرها است که با استفاده از آن میتوانید بخشهای مهم و اصلی را از دیگر بخشها جدا کنید. نورپردازی در ارتباط برقرار کردن مشتری با ساختمان مد نظر نقش کلیدی دارد.
◘ کادربندی
برای تبدیل کردن رندر استاندارد خود به رندر فوق العاده باید نورپردازی، مواد و زاویه دوربین را از جهت هنری و صحیح زاویهسازی کنید. در این زمان با کادربندی و تنظیم درست زاویه دوربین میتوانید رندر خارق العادهای داشته باشید.
◘ رندرینگ معماری
پس از طراحی نور، مدل، بافت، متریال و… باید فرایند رندر گیری را آغاز کنید. زمانی که رندر گرفتن صرف میکند تا خروجی به شما دهد، با توجه به پیچیدگی مدل، نرمافزار و… تفاوت دارد.
◘ ارتقا کیفیت رندر
پس از اینکه مدل را رندر کردید، برای اینکه تصاویر با کیفیتتر و شفافتری داشته باشید میتوانید با استفاده از برنامه فتوشاپ و افترافکت میزان نور، لنز شفاف و... را اضافه کنید تا تصویر جذابتری داشته باشید.
نکات کلیدی در زمان رندر گرفتن در تری دی مکس
شما زمان گرفتن رندر در تری دی مکس باید به نکات مهم زیر دقت کنید:
1- استفاده از روشنایی واقع گرایانه
با توجه به محتوای پروژهای که طراحی میکنید، میزان نور و روشنایی را تغییر دهید تا محیط و وسایل به بهترین وجه ممکن و حالت واقعی خود را نشان دهند.
2- نمایش کارآمد
پیش از شروع مدلسازی برای جلوگیری از دیدن تصاویری با زاویه دید غیر منطقی، میتوانید دوربین خود را روی مقیاسهای تری دی مکس تنظیم کنید که مدلهای جذاب و مناسب محتوای پروژه شما را به نمایش میگذارد. این امر در صرفه جویی وقت شما نیز اهمیت بسیاری دارد.
3- تصحیح رنگ
تصاویر ساخته شده توسط رندر از نظر کیفیت نور تصاویر خوب هستند، اما برای بهتر شدن و رنگ طبیعی میتوانید رنگها با استفاده از ابزارهای تری دی مکس تنظیم کنید.
4- کنترل صحنههای عظیم
زمانی که پروژهای عظیم و غول پیکر مانند طراحی یک شهر را دارید، با استفاده از رکودهای تری دی مکس بخشهای مختلف را تقسیمبندی کنید تا به بخشها تسلط کامل داشته باشید و برای طراحی در وقت خود نیز صرفه جویی کنید.
سخن پایانی
رندر در معماری یکی از اصول مهم و اساسی برای هر معمار یا گرافیک کار است که برای ساخت مدلهای سه بعدی و واقعی باید تسلط کافی نسبت به آن داشته باشید. ما در این مقاله سعی کردیم تمامی مطالب مربوط به رندر در معماری و رندر گرفتن در تری دی مکس را برای آگاهی شما عزیزان مطرح کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و آموزش اصولی میتوانید از معمار آنلاین کمک بگیرید. معمار آنلاین مرجع دانلود معماری است که بهترین آموزشها را در اختیار شما عزیزان قرار میدهد. فراموش نکنید یادگیری رندر در معماری و رندر در تری دی مکس نیاز به آموزش حرفهای به همراه تکرار و تمرین زیاد دارد که باید از فردی حرفهای در این زمینه کمک بخواهید.
979