قبل از ساخت اتوکد و تری دی مکس و آشنایی با کاربرد اتوکد و کاربرد تری دی مکس، طراحان و معماران برای اینکه به طراحی های خود تصویر و وجود ببخشند به صورت دستی روی کاغذ های مخصوص طرح های خود را ترسیم می کردند. اما با پیشرفت کامپیوتر و تکنولوژی و ساخت نرم افزار های مرتبط کم کم کاغذ و قلم ها کنار رفتند و جای خود را به نرم افزار های طراحی نظیر اتوکد و تری دی مکس دادند. این نرم افزار ها و ابزار های متنوع آن ها، دارای قابلیت هایی هستند که می توانید به ترسیم ایده های ساده تا پیچیده خود بپردازید و کار ها را بسیار سریعتر و بهینه تر انجام دهید. تری دی مکس و اتوکد از برنامه های پرطرفدار و کاربردی برای معماران، مهندسان و طراحان می باشد و جایگاه خاصی در فعالیت های آن ها دارد البته که این دو برنامه هم تفاوت هایی باهم دارند که در ادامه درباره تفاوت اتوکد و تری دی مکس آشنا می شویم. معمار آنلاین یکی از سایت های مرجع دانلود معماری و دانلود آبجکت تری دی دی مکس و همچنین دانلود پلان و صحنه آماده به رندر تری دی مکس می باشد. اگر جزو افرادی هستید که با تری دی مکس و اتو کد کار می کنید سایت معمار آنلاین می تواند کمک چشمگیری در طراحی های شما داشته باشد.
اتوکد چیست؟
AutoCAD مخفف کلمه Computer Aided Design می باشد این جمله به معنی طراحی اتوماتیک با کمک رایانه و نرم افزار است. از بهترین نرم افزار ها برای نقشه کشی بین طراحان و معماران و مهندسان اتوکد می باشد. به کمک اتوکد می توانند نقشه های دو بعدی و سه بعدی ترسیم کنند. این برنامه در حوزه معماری، عمران، برق و مکانیک و... مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از ویژگی های مهم نرم افزار اتوکد که سبب شده تا محبوبیت آن بیشتر شود، سرعت بالا در ترسیم و دقیق بودن این برنامه می باشد. اتوکد به طراحان کمک می کند تا بدون نیاز به خط کش و همچنین ابزار های فیزیکی ترسیمات خود را انجام دهند. همچنین برنامه اتوکد ویژگی های تخصصی دارد که طراحان و مهندسان را قادر می سازند بدون نیاز به درک و یادگیری برنامه نویسی پیچیده cad، با سرعت بالا و سهولت بیشتر عناصر طراحی را تنظیم یا تغییر دهند. اتوکد یک نرم افزار برنامه ریزی و اجرای خودکار است، همین ویژگی سبب می شود تا برنامه ریزی و تغییرات در اتوکد کارآمدتر و موثرتر باشد. در سراسر دنیا اتوکد بین طراحان و مهندسان بسیار محبوب و پرطرفدار است.
کاربرد اتوکد
اتوکد جزو برنامه های بسیار پرکاربردی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین در این بخش می خواهیم با کاربرد اتوکد در صنایع مختلف آشنا شویم:
1- کاربرد اتوکد در برنامه ریزی معماری:
اتوکد یک برنامه طراحی است که به کاربران خود در مراحل مختلف طراحی کمک می کند. اتوکد برنامه ای است که برای طراحی محیط های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این برنامه برای طراحی لایه هایی را در نظر گرفته است که این لایه ها دارای الگو های متعددی برای طراحی معماری و ساختمان سازی و... می باشد. از این رو افرادی که دانش کافی درباره اتوکد دارند و یا دوره های آن را گذرانده اند می توانند پروژه های مربوط به طراحی معماری و ساختمان سازی را انجام دهند. اتوکد برنامه ای است که هر ساله بروز می شود در جدیدترین نسخه آن شامل ابزار های تحلیلی لازم برای تجزیه و تحلیل اجزای ساختمان و حل مشکلات مربوط به فشار و بار مصالح هستند. چنین ویژگی در نسخه های جدید اتوکد سبب می شود تا یک نقشه ساختمانی را طراحی کرده و تحلیل های مربوط به مقاومت آن را قبل از شروع به ساخت انجام دهید. از کاربرد های بارز و اصلی اتوکد امکان طراحی دوبعدی و سه بعدی، ویرایش سریع و آسان، دقت بسیار بالا، عملکرد بهینه، کاربرد گسترده، انعطاف پذیری، ابزارهای متعدد و یادگیری آسان است. همه این موارد از اصلی ترین ویژگی ها و قابلیت های خوب نرم افزار طراحی اتوکد می باشد.
2- کاربردهای اتوکد به عنوان ابزار طراحی مهندسی
اتوکد نقش اساسی در مهندسی شهر، مکانیک و سیستم ها و برق دارد. زیرا با طراحی و ترسیم اجزای مهندسی، طرح های پایه و تحلیل سیستم ها HVAC اهمیت آن ها مشخص می شود. ترسیم این طرح ها به کمک برنامه اتوکد سبب می شود تا خطاهای انسانی به حداقل برسد. نرم افزار اتوکد به عنوان یک ابزار طراحی، حرفه ای عمل می کند که دقت و درستی بالایی دارد، به همین دلیل است که این نرم افزار به مهندسان توصیه می شود. از این رو حتی می توانید از اتوکد برای طراحی قطعات مکانیکی، تحلیل سیستم های برق و لوله کشی و حل مشکلات مربوط به آن ها بهره برد و کمک گرفت.
3- کاربردهای اتوکد در طراحی گرافیکی
برای طراحی گرافیکی ابزارهای زیادی هستند که می توان از آن ها بهره برد اما ویژگی های اتوکد سبب شده تا کاربران بتوانند فضاهای معماری را طراحی و ترسیم کنند و هم از ابزار های موجود در این برنامه از جمله مایا و تری دی مکس و ابزار های طراحی دیگر بهره ببرند. نرم افزار اتوکد DWG و 3D MAX را هم پشتیبانی می کند. فایل هایی هستند که می توانند به اپلیکشن های پیشرفته تر CAD تبدیل شوند و همین ویژگی سبب می شود تا روند انیمیشن سازی راحت تر باشد. به همین دلیل است که طراحان گرافیک و سازندگان انیمیشن برای طراحی ساختمان ها و نقشه معماری و بعد تبدیل آن ها بر روی اپلیکیشن های مدل سازی پیشرفته از اتوکد بهره می برند.
4- کاربرد اتوکد در چاپ سه بعدی
از کاربردهای دیگر اتوکد، در طراحی های سه بعدی است. از طرفی برای اینکه یک تصویر به صورت سه بعدی چاپ شود باید سه فرآیند طی شود: ابتدا باید یک شی انتخاب شود سپس باید تصویر سه بعدی مجازی آن طراحی شود و در مرحله آخر این تصویر طراحی شده، برای چاپ وارد پرینتر سه بعدی می شود. از این رو ابزار طراحی مدل یا نرم افزاری که هر زمان لازم باشد اتوکد، وارد می شود. اتوکد به علاقه مندان طراحی سه بعدی این امکان را می دهد تا مدل های 3D طراحی کنند. همچنین اتوکد این ویژگی را دارد که تناسب فایل در طراحی مدل مشکلی ایجاد نمی کند. تنها کافی است که فایل های مورد نظر خود را با فرمت stl وارد کنید زیرا بیشتر پرینترهای سه بعدی نرم افزار ها با این فرمت کار می کنند.
5- کاربرد تری دی مکس در صنعت مد
طرح های شیک و جذابی که از الماس، سنگ درخشان و یا هر جواهری می بینید و از دیدن و استفاده از آن ها لذت می برید، ناگهانی بوجود نیامده بلکه دارای الگو طراحی شیک و حرفه ای هستند که با دقت بالایی طراحی شده اند. از این رو اتوکد یک نرم افزار طراحی است که امکانات لازم برای طراحی هر چیزی که خواهید را دارد بنابراین استفاده از آن ها در صنعت مد هم از برنامه مستثنی نیست. به کمک نرم افزار کد می توانید انواع اشکال مثلثی و سه ضلعی، چند ضلعی و ... را طراحی کنید.
6- کاربرد اتوکد به عنوان ابزار طراحی صنعتی
به کمک نرم افزار طراحی CAD متخصصانی که در صنعت مختلف فعالیت می کنند می توانند طرح اشیا زیادی را طراحی کنند. به طور کلی هر سازمان صنعتی و تولیدی، هدف مشخصی دارد که مربوط به مخارج تولید است. به منظور این هدف اتوکد می تواند هزینه های آن را کاهش دهد. همچنین از مزایای اتوکد این است که علاوه بر طراحی نمونه اولیه، شرایط برای بررسی نقاط ضعف را فراهم می کند، از این رو با شناخت این ویژگی ها می توانید سرمایه گذاری ها را با دقت بیشتر انجام دهید. همچنین طراحان هم از مدل های مجازی برای تبلیغات و جستجو برای سرمایه گذاری استفاده خواهند کرد.
تری دی مکس
معمولا برخی افراد زمانی که به مشاهده انیمیشن ها می پردازند. جلوه های ویژه فیلم آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد و قالبا نسبت به نحوه ساخت آن کنجکاو می شوند. تری دی مکس از نرم افزارهای موثر در ساخت انیمیشن ها و جلوه های ویژه است. نرم افزار تری دی مکس از بهترین ابزارهای کامپیوتری در حوزه مدل سازی سه بعدی می باشد. در استودیو های معروف و حرفه ای زیادی از این نرم افزار قدرتمند تری دی مکس برای ساخت انیمیشن ها و جلوه های ویژه بهره می برند. همچنین این برنامه بین افرادی که مبتدی هستند و در حوزه مدلسازی و رندرینگ فعالیت می کنند بسیار محبوب می باشد.
کاربرد تری دی مکس
از تری دی مکس می توانیم در حوزه های مختلفی بهره ببریم. زیرا قابلیت های خاص و ویژه آن سبب می شود تا در حوزه های مختلفی مورد استفاده قرار بگیرند. از طرفی اغلب مناسب افرادی است که کار آن ها با خلاقیت سر و کار دارد و به یک تخیل قوی برای پیشبرد کار خود نیاز دارند در ادامه با بارز ترین کاربرد تری دی مکس در حوزه های مختلف آشنا می شویم:
1- انیمیشن سازی یا پویا نمایی
تری دی مکس یکی از نرم افزارهای قدرتمند در زمینه متحرک سازی طرح ها می باشد. به همین دلیل است که در انیمیشن سازی و ساخت تیزر های تبلیغاتی کاربرد دارد. همچنین این نرم افزار دارای پلاگین هایی می باشد که در ساخت جلوه های ویژه سینما هم مورد استفاده قرار می گیرد. در فیلم های معروف زیادی از تری دی مکس برای طراحی جلوه های ویژه استفاده شده است. البته ناگفته نماند در جلوه ویژه فیلم های معروف علاوه بر تری دی مکس از نرم افزار های مرتبط دیگری هم استفاده شده است.
2- مدل سازی
یکی دیگر از کاربردهای نرم افزار تری دی مکس، در حوزه مدلسازی می باشد. که برای این کار از 3 روش مختلف بهره می برد:
1- Mesh/Polygon Modeling
2- Pattch modeling
3- NURBS Modeling
همچنین در مدلسازی با نرم افزار تری دی مکس دو تکنیک وجود دارد:
اولین تکنیک به اسم sourface modeling که ابتدا خط هایی به صورت دو بعدی ایجاد می کنند. سپس با تغییر مکان گره ها، می توانند شکل را از دو بعدی به سه بعدی تغییر دهند. (patch modeling)
3- معماری
نرم افزار تری دی مکس توسط معماران و گرافیست ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا آن ها از نرم افزار تری دی مکس به عنوان طراحی سه بعدی قبل از ساخت بنا استفاده می کنند. تری دی مکس در حوزه معماری برای طراحی نما، طراحی داخلی، طراحی کابینت و دکوراسیون ها مورد استفاده قرار می گیرد. اما به طور کلی استفاده از تری دی مکس برای معماری معمولا توسط نرم افزار اتوکد مورد استفاده قرار می گیرد.
4- رندر
بعد از اینکه طراحی یک شی را سه بعدی کردیم، نوبت به مرحله اضافه کردن متریال و نور پردازی می رسد با این کار مدل کامپیوتری را به مدل واقعی شبیه تر می کند در واقع در این مرحله همه المان هایی که در واقعیت جلوه دادن، موثر است اعمال می شود از جمله: رنگ، نور، فرو رفتیگی و برجستگی ها، سایه ها و ... که سبب می شود تا نما طبیعی تر به نظر برسد. برای اینکه این مرحله به نتیجه برسد سیستم به زمان نیاز دارد اما نتیجه آخر آن یک تصویر است که با طرح طبیعی آن شباهت زیادی دارد. این کاربرد تری دی مکس برای افرادی که در حوزه تولید یک محصول فعالیت می کنند مثل مهندسی عمران، مهندسی معماری، گرافیست، جواهر سازی و ... بسیار تاثیر گذار و پررنگ است.
5- ساخت بازی
کاربرد دیگر نرم افزار تری دی مکس در حوزه گیم می باشد. اما نکته مهم در این باره این است که نمی توان بازی ها را توسط تری دی مکس تولید کرد، بلکه از این نرم افزار تنها برای طراحی حرکت ها و مدل سازی فضا یا کاراکتر ها و ... بهره می برند.
معایب و مزایای تری دی مکس و اتوکد
هر محصول و یا برنامه ای که تولید می شود می تواند معایب و مزایای متفاوتی داشته باشد. که باید قبل از استفاده از آن ها درباره معایب و مزایای آن ها آشنا باشیم.
مزایا تری دی مکس:
• تری دی مکس نرم افزاری است که از یک رابط کاربری چند منظوره و منعطف بهره می برد. از مزیت های خوب تری دی مکس این است که ابزارهای کاربردی بسیاری در مقابل او قرار دارد. همچنین در قسمت تنظیمات سفارشی سازی کاربر می تواند ابزار های مورد نظرش را به صورت دلخواه مرتب کند.
• محیط نرم افزار تری دی مکس حساسیت زیادی به DPI یعنی معیار تراکم نقطه ها دارد. که همین مورد یکی از مزیت های این برنامه است زیرا سبب بهینه سازی عملکرد صفحه نمایش در هنگام کار با نرم افزار می شود. به طور کلی کار با رابط کاربری تری دی مکس بسیار لذت بخش است.
• از پرکاربردترین و همه کاره ترین نرم افزارهای سه بعدی است که در صنعت های مختلف به کار می رود همچنین پایگاه و جامعه کاربری زیادی دارد.
• یک مجموعه ابزار قوی و غنی و انعطاف پذیر می باشد که همه جنبه های تولید سه بعدی، از مدل سازی تا رندرینگ را پوشش می دهد.
• تری دی مکس یک رندر داخلی به اسم آرنولد دارد که به کمک آن می تواند تصویر و افکت های فوتورئالیستی با کیفیت بالایی را تولید کنند.
• این برنامه یک معمار پلاگین با انعطاف می باشد. و به کاربران خود این امکان را می دهد تا عملکرد آن را با صدها پلاگین سفارشی موجود گسترش دهد.
• منابع جامع زیادی برای آموزش دارند از جمله مستندات و منابع آموزشی جامع مثل: آموزش، فیلم و کتاب و ...
معایب تری دی مکس:
◘ این نرم افزار از گران ترین نرم افزار های سه بعدی موجود در بازار می باشد که هم هزینه اشتراک آن زیاد است و هم برای افزونه های آن هزینه جداگانه ای دارد.
◘ نرم افزار تری دی مکس منحنی یادگیری آن شیب دار است از این رو برای تسلط و بر امکانات و ویژگی های آن و گردش و کار کردن به زمان و تمرین نیاز دارد.
◘ رابط کاربری آن پیچیده و درهم است و برای کاربران مبتدی می تواند گیچ کننده باشد.
◘ نرم افزار تری دی مکس یکسری مشکلات پایداری و عملکرد دارد از جمله: خرابی ها، اشکالات، زمان بارگذاری کند و ...
مزایا اتوکد:
• ترسیم فوق العاده و دقیق و کاهش خطاهای طراحی
• صرفه جویی در زمان و پول
• امکان ارتباطی زیاد با نرم افزارهای جانبی
• توانایی ذخیره داده ها در زمان واقعی، از دست دادن داده ها در اتوکد تقریبا غیر ممکن است
• پایگاه داده برای طراحی و ساخت
• واردات و صادرات فایل ها به آسانی انجام می شود
• داشتن ماهیت قابل کنترل
• داشتن ویژگی لایه بندی در طراحی
• داشتن قابلیت محاسبه خودکار
• قابلیت ردیابی تصویر
• مدل سازی بدون حد و مرض
معایب اتوکد:
◘ طراحی هر بخش از ساختمان را باید به صورت جداگانه رسم کنید. به عنوان مثال باید پلان بکشیم بعد از روی پلان نما بکشیم بعدش دوباره طراحی را مقطع بکشیم. خود تصویر برای ما مقطع و تصویر نمی کشد.
◘ عملیات ترسیم و ویرایش بسیار زمان بر است
◘ دوباره کاری در نرم افزار اتوکد توسط خود برنامه کنترل نمیشه پس خطاهای احتمالی کاربر را شناسایی نمی کند.
◘ مانند میز نقشه کشی است یعنی به عنوان دستیار طراح عمل نمی کند.
جمع بندی
در این مقاله با اتوکد و تری دی مکس آشنا شدیم دو تا برنامه که در حوزه معماری و مهندسی بسیار محبوب و پرکاربرد است. همچنین درباره کاربرد هر کدام از آن ها توضیح دادیم، این موضوع به ما کمک می کند تا با تفاوت تری دی مکس و اتوکد بیشتر آشنا شویم و موقع طراحی راحت تر برنامه مناسب را انتخاب کنیم. از آنجایی که تری دی مکس نیاز دارد تا افزونه و آبجکت های متنوع برای طراحی به آن اضافه کنیم مجموعه معمار آنلاین این امکان را فراهم کرده است. معمار آنلاین یک سایت معتبر و حرفه ای در حوزه آبجکت ها می باشد. افرادی که با برنامه تری دی مکس کار می کنند می توانند انواع آبجکت تری دی مکس را از سایت معمار آنلاین دریافت کنند. همچنین دارای دانلود صحنه آماده به رندر تری دی مکس می باشد که سبب می شود کاربران و طراحان در این حوزه راحت تر باشند.
624